Fra de ældre generationer har man hørt mange historier, hvordan hele boligområder blev gasset i efterkrigstiden. Dengang kaldte man det en skadedyrsplage, der ikke ville tage en ende. Med skrappe midler blev skadedyrsfirmaer kaldt ind for at få has på disse bidende insekter. Som årene skred frem, blev det da også langt bedre og langt færre blev bidt i takt med at pengene blev færre. Forklaringen skal nok ses i lyset af, at man ikke længere bragte brugte senge og møbler ind i hjemmet, men havde råd til at købe nye, der ikke var inficeret.
Væggelus i dag
Men igen ved årtusindeskiftet tog væggelusproblemet igen fart. Denne gang med omvendt fortegn, hvor spredningen skete pga. overflod og luksus. Mange flere havde råd til at købe flyrejser og udforske verden. Således fik man nu også åbnet for Pandoras æske i lande, hvor man aldrig har bekæmpet disse utøj. Så med bagagen hjem bragte man nu igen de uønskede skadedyr. Men i modsætning til tidligere, var det nu ikke længere muligt at anvende stærke insektgifte som f.eks. DDT, der var det mest yndede – men også farligste middel mod væggelus. Dermed stod man igen overfor et problem. Ikke kun i Danmark, men også destinationer som Rom, New York, London der er nogle af de mest besøgte rejsemål for hurtige og billige rejser.
Med kufferten bringer man de små brune insekter, der lægger æg hver gang bagagen anbringes et nyt sted. Så er der væggelus på et hotel, så vil gæsten følgelig få disse med hjem i lejligheden eller huset. Dermed kan man sige at et nyt spin på rouletten starter, da disse væggelus nu vil spredes igen til overnattende gæster, eller sågar via tasker til andre steder.
Hvor findes væggelus?
Det lille bidende insekt er dygtig til at formere sig, da den lægger æg i alle revner og sprækker. At den kaldes væggelus skal man ikke lægge for meget i. Den burde rettere kaldes sengelus, da de fleste findes i sengemiljøet, hvor de er tæt på deres yndlingsspise – blod. Om natten kravler de op og mæsker sig i blod, som de optager via et væggelusbid eller rettere stik. Med en bedøvende gift, gør at man ikke mærker, når de suger blod fra arme eller ben. Bekæmpelse af disse skadedyr er langt svære end myrer, borebiller eller andre skadedyr, da de er dygtige til at opbygge en resistens mod de resterende midler, man kan købe i håndkøb. Derfor henvender mange sig til den lokale skadedyrsbekæmpelse, når man har fået væggelus med hjem fra ferien. Uden nattesøvn og børn der bliver bidt, er dette selvsagt nødvendigt. Også af hensyn til at undgå at sprede dem til andre hjem. På engelsk kaldes disse – bedbugs.