Jeg sad og så en mere eller mindre hjernedød film forleden aften. Du ved, det var en af de aftener, hvor hjernen bare skulle koble helt fra efter en lang og trættende arbejdsdag. Så vidt jeg husker, handlede filmen om 3 eller 4 forskellige kærestepar, som gik fra hinanden, fandt sammen igen og startede nye forhold imellem sig. Skildringen af udviklingen i forholdene udspillede sig i et borgerligt britisk miljø. Nærmere betegnet i London. En af hovedrollerne var en ung kvinde, der havde sin egen enkeltmandsvirksomhed som indretningsarkitekt – et såkaldt designer‐studio. Skildringen af hendes job var totalt romantiseret – sådan noget med, at hun skulle placere storblomstrede gardiner og matchende betræk på lænestole i rige menneskers hjem.
Jeg var ved at knække sammen af grin over, hvor naivt hendes profession blev fremstillet.
Indretningsarkitekt
Når man er indretningsarkitekt i dag, skal man ikke kun tænke i farver, tekstiler og brugskunstsgenstande, der skal koste spidsen af en jetjager og bare stå tilfældigt på en skænk i en stue. Nej. Man skal tænke meget længere – og man skal tænke på miljø. Og man skal tænke på, at kunderne (Dem, der bruger rummene, man indretter for dem) skal føle sig godt tilpas i dem. Og det indebærer, at man også tænker på indeklimaet. På nogle punkter kan man som indretningsarkitekt godt bevæge sig lidt ind over en almindelig arkitekts felter. Især når det handler om indeklima. Derfor har jeg valgt at samarbejde tæt med en arkitekt – altså en med speciale i at tegne og bygge boliger. Vi har for nylig haft en stor opgave, hvor vi skulle renovere og indrette en meget stor og gammel villa.
Gulve fra Estrich
Min forretningspartner fortalte mig, at fordi renoveringen var så gennemgribende, ville han gerne have mig med ind over, når han skulle vælge materialer. Det var jeg glad for at høre. Det viser, at han tager min mening alvorligt. Selvfølgelig ved jeg ikke ret meget om, hvilket undergulv der skal bruges i et hus. Om det skal være Estrich slidlagsgulve, eller om der også skal lægges et lag Thermotec, ved jeg ikke. Men jeg kan da give ham input til, om der skal lægges trægulve, eller om gulvet i bygningen skal fremstå råt og derfor laves af beton.
Tæppeflier er en god løsning
Omvendt kan han også give mig gode forslag, hvis jeg fx sidder og kæmper med en idé, som bare ikke vil falde på plads. Jeg sad faktisk med en opgave. Det var for et halvt års tid siden. Jeg skulle indrette nogle kontorlokaler i en gammel fabrikshal. Jeg havde jo en idé om, at der skulle lægges tæppefliser på gulvet, men det så bare helt forkert ud i simulationen, jeg lavede. Han foreslog derfor, at vi bare lagde noget lyddæmpende materiale ind under gulvet, støbte det og malte det. Det fungerede rigtigt fint. Kunden blev begejstret for løsningen, vi fandt sammen. Og de ansatte har ikke beklaget sig over støjgener, selvom der ikke er tæpper på gulvet.
Så ja, skildringen af arbejdet som indretningsarkitekt var ikke særlig realistisk. Men den var sjov. Realiteten er jo, at man skal arbejde sammen med andre mennesker for at give kunden det bedste resultat.