Der er nogle dage, hvor det er svært at være på arbejde. Sådan er det. Der er nemme dage, der er svære dage. Men hvad gør de svære dage til svære? Er det noget med, at du får nogle opgaver, som du bare ikke har tiden til at løse? Er det noget med, at der er en konflikt mellem andre, og du sidder og føler dig som en lus imellem to negle, når den konflikt trappes op, og du – uden at ville det – bliver draget ind i konflikten? Eller er det noget helt tredje? Hvis det er noget med en konflikt, og at du føler, at du ikke vil deltage i den specifikke diskussion, men ikke kan undgå, det, så er det måske det rette tidspunkt at tage på kursus i konflikthåndtering hos MBK. Der må jo være en grund til, at konfliktens parter henvender sig til dig for at få din mening.
Kommunikation er nøglen
Sådan et kursus vil nemlig sætte dig i stand til at kunne kommunikere med dine kollegaer på en måde, så du styrker din evne til at udtrykke dine meninger på en klar og konsekvent måde, som vil blive respekteret. Du vil ikke drages ind i konflikten, det skal dine kollegaer have at vide. Du kan ikke sidde der og bare tie stille, når de beder dig om din mening. Omvendt, hvis du er en del af konflikten, kan du lære at udtrykke dine argumenter for, at du og ligesindede har ret.
Måske er du i virkeligheden en leder. Du udtrykker måske allerede din mening klart. Du har måske bare en tendens til at skjule dig lidt bag ved et kropssprog, som signalerer usikkerhed? Et kursus i konflikthåndtering vil også kunne lære dig om det, så du kommer ud over den barriere, der kaldes for generthed og angst for at optrappe en konflikt.
Fasttømrede meninger
Måske har du allerede en meget fasttømret mening om emnet, som konflikten handler om. Det kan være svært at slippe den. Men sommetider kan det være nyttigt at lytte til modpartens meninger – og eventuelt drage nytte af dem. At lytte til andres argumenter kan være svært, men kan ofte være medvirkende til, at den bedste løsning for alle parter kan findes. Et kursus i konflikthåndtering vil også give dig indsigt i, hvordan du lytter aktivt og måske omsætter det, du mener, er positivt til indgange til en løsning på konflikten.
Vælg et anerkendt kursus
Tænk over det. Undersøg, om der er en kursusudbyder i nærheden af, hvor dit job er, eller hvor din bolig ligger. Det behøver ikke at være et langvarigt kursus. Måske varer det i nogle få dage. Det kommer an på, hvordan kurset er opbygget. Og udbyderen selvfølgelig.
Og nej, det er ikke skræmmende at komme på et kursus i konflikthåndtering. Det handler jo ikke om, at du skal løse store geopolitiske problemer, som fx den, der hersker omkring Ukraine nu. Den konflikt skal diplomaterne løse. Et kursus i konflikthåndtering handler om at forbedre kommunikationen, så du og dine ligesindede kan lære at lytte til modparten, fastholde jeres krav og sætte grænser for, hvad I vil være med til.